24.4.09

Nya tassar

Nu har min bil fått sig sommar-tassarna, dvs sommardäcken. Nytvättad är den också. Lite såhär några dagar efter att man skulle ha måsta byta till sommardäck.

Nu ska vi åka till J´s en kompis på kaffe å glass. För min del blir det väl te.

Mitt mål

Jag hittade just ett mål med min yoga. Stålmormor som yogar. Så ska jag också bli! :) Tänkt vad människan kan åstadkomma fast hon blivit äldre. Det är väl detta som igen bevisar att åldern enbart är en siffra :)

Åh! Hittar bara fler och fler klipp på youtube med smurfarna och Klasse. Man blir ju nostalgisk till 1000! Blir nog så att då man får egna barn så ska de också få lyssna på denna LP (eller omgjort till mp3).

Om du inte har hört denna LP/kassett/cd så kan du lyssna på en snutt av alla låtar här:
http://www.7digital.com/artists/klasse-m%C3%B6llberg/klasse-m%C3%B6llberg-banarne-i-smurfland/


En av mina favorit LP:n då jag var liten var nog smurfarna med Klasse Möllberg. Jag brukade sitta och lyssna på den MASSOR! Den är fortfarande bra ;) Nu blir man sådär varm i hjärtat när man hör denna låt + de andra som var med på skivan.



Här är den som var min absoluta favorit! (och den är nog det ännu!)



23.4.09

Jag skall bli rik

Jag tänkte också ta och hitta på någon finfin uppfinning. Sedan skall jag typ sälja den dyrt, för jätte massa pengar, till något stort företag som är intresserad. Men det finns ett problem. VAD ska ja hitta på?! Man tycker ju att allt som behövs finns redan. Men ändå så kommer folk med nya uppfinningar hela tiden. Och blir rika till på köpet. Men det ska ju jag också bli. Så jag behöver inte oroa mig. Men en vacker dag, då ska jag komma på något. Vänta bara!

Nu sitter ja och drömmer igen. Bara för att man läser om andra som lyckas. Men har man en riktigt bra ide. Då är de ju värt att tänka vidare. För om Du behöver det, finns det säkert några fler som gör det.


Margarin vs. Smör

Jag hittade denna bild på nätet just. Vilket faller dig i smaken? Själv har jag ätit smör det senaste halvåret. Och jag har heller inga planer på att börja äta någon form av margarin igen. Usch! Allt vad som är blandat med där. Lösningsmedel, aceton, blekningsmedel, smörAROM, förtjockningsmedel osv. Själv föredrar jag äkta smör som är gjort på grädde. Motsvarande till bregott (oivariini, enilett osv) kan jag ta om det inte bjuds på annat alternativ. Men andra smörjor som ligger på 60% fett och lägre, och kallas margarin. Nej glöm det! Det smakar skit och det ÄR skit! Och när du skall baka och det står margarin i receptet. Ta osaltat smör och låt stå framme en stund så att det mjuknar. Blir säkert godare också.

Jag har också hittat en länk till en pdf om hur margarinet framställs. Men jag hittar den inte nu.



Min mamma har varit en storkonsument av lätt-margariner. Men jag har äntligen fått henne att förstå! Nu köper hon bara enilett och smör. Men hur det är med margarin i bakning för henne, det vet jag inte.


22.4.09

Det som jag glömde att skriva i det tidigare inlägget var att det lämnar ju en stor del av kebaben. Iaf för oss som bara är 2st i hushållet. Det går jätte bra att frysa kebaben. Skiva den bara och frys den på en plåt. Sätt sedan i påse. Ta upp så mycket du behöver. Jag har levt på kebab flera dagar sedan jag gjorde den. Men fortfarande finns det någon portion kvar. (Det underlättar att frysa på en plåt först. Då fastnar inte alla bitar i varandra.)


Kebab

För en vecka sedan gjorde jag egen kebab. Hittade köttfärs för 0,99€/400gr. Så jag slog till och köpte 2kg. Receptet hittade jag här. Det blev jätte gott! Till det gjorde jag en tomatsås och en vitlöksdressing. Serverade det hela med en liten sallad.

  • 2 kg köttfärs
  • ½ dl krossad svartpeppar
  • 2 msk salt

Blanda allt noga i en STOR skål/bunke. Bred ut en stor bit aluminiumfolie på en (djupare, det rinner en del vätska ur köttet)ugnsplåt. Ovanpå så formar du köttet till en stor "korv". Linda in köttet i folie men lämna ändarna öppna. Grädda i ugnen i 4h på 100gr. Skiva med hjälp av en vass osthyvel (som man böjt lite större) eller skiva med en vass kniv. Servera med allt det goda till.


Vitlöksdressing:

  • 1 del gräddfil
  • 1 del majo
  • 1 del cf
  • vitlök
  • Herbamare
  • Svartpeppar

Blanda alla de 3 delarna av basen och riv i vitlök enligt smak (jag gillar starkt av vitlöken) och krydda.



Glass i stora lass

När jag var liten sålde jag alltid jultidningar. Säkert många av er läsare som gjort det också. Varje är fick man ju en kul grej (beroende på hur mycket man sålde) plus en liten peng. Det ena året fick jag ihop till en glassmaskin. Äntligen kunde jag göra egen glass hemma. Men när jag fick hem maskinen och vi skulle pröva den så ville inte glassen bli glass. Vilket ju är ett litet problem. Vi prövade den flera gånger, samma sak varje gång. Den fick alltid snurra i frysen så att smeten skulle bli glass. Och det är ju inte meningen. Men nu tog jag hit den och tänkte att den får en till chans, sådär innan vi kastar den.

Denna gång gjorde jag INTE glass enligt recept som följde med utan gjorde enligt olika recept på nätet. Och det fungerade! Enligt recepten som följde med maskinen skulle man koka smeten och sedan låta den svalna innan man hällde den i maskinen. Men nu gjorde jag en tjock smet på vispad grädde + äggula (1st/dl grädde) + smak (vanilj + stevia). Och då blev resultatet bra. Gjorde också en med lite yoghurt i. Frozen yoghurt, typ. Men hallon. Den var också lyckad.

Jag tror jag skall ta och göra lite glass till mig själv nu ikväll då jag är ensam..Får se vilken smak bara.

Vaniljglass:
  • (minst)1,5dl grädde/person
  • 1st äggula/dl grädde
  • Vanilj
  • Stevia

Vispa grädden så den blir halvhård. Vispa med äggulorna.Smaksätt med mycket vanilj + stevia (socker för de som vill det). Häll den i glassmaskinen.

Kom ihåg att smaken på smeten får vara rätt kraftig. För den framkommer inte lika bra när det är kallt.




Frozen yoghurt: (minns inte mängden jag tog)
  • Grädde
  • Grekisk yoghurt
  • Äggula
  • Vanilj
  • Stevia
  • Hallon

Vispa grädden och vispa även med äggulorna. Tina hallonen och sätt med dem. Blanda också i yoghurten. Smaka av ed stevia och vanilj. Häll i glassmaskinen.




Båda glassarna går säkert bra att göra utan glassmaskin också. Häll då i en bunke/skål och ställ i frysen. Rör om lite då och då så att den inte blir alltför hård och kristallisk.



Lite uppdatering

Det vore väl inte så fel. Eller? Som jag skrivit tidigare så är det "jobbigt" att krypa bakom datorn varje gång jag skall sätta in foton i datorn. Måste ju krypa bakom den för att byta några kablar. Och det är jag lite för lat för. Men igår blev jag tvungen att tömma minneskortet till vår kamera, så nu har jag några bilder att uppdatera med. J är på nån middag från jobbet idag (han har med kameran också :( ). Jag skall hämta honom ikväll/inatt. Det beror på hur "programmet" ser ut. De skall bada bastu osv. Så jag gissar att det blir en lång kväll..

Mina tomater har kommit upp nu och är redo för omplantering. Men jag vet inte om jag har jord och krukor så det räcker... eller ork. Men några har blivit så långa så jag gissar att det är bäst för dem att "flytta". Ni får inga kort på dem. J har som sagt kameran idag. Får fota dem nån annan dag och uppdatera. Men fina har de blivit. J´s chiliplantor har också växt massor. De borde också få "flytta" snart. Mina pärlhyacinter blommor också på balkongen, lika så mina bridal crown blommor. Doftar gott gör dem dessutom. Gillar! De blir också säkert ett foto objekt när kameran hittat hem.

I fredags var mamma hit. Vi var och shoppade från 13-19. Gissa om mina fötter var sjuka!! Mamma skulle ha en röd vårjacka/kappa. Men jag hittade en före henne åt mig själv. Från H&M. 20€! Den hade varit 59.90€. Så där gjorde vi ett fynd. Dessutom fanns det bara en kvar i min storlek. Alla de andra som var kvar så var sådana där mini modeller. Vilken tur jag hade! Gillar jackan jätte mycket. Den får komma fram igen i höst. Den är rätt så varm. Så det är nog en mera vinterjacka än en vårjacka. Men nu då det har varit så kallt så passar den bra.





Igår var jag till Lidl. Äntligen hade de mörk choklad där! Vet inte hur många gånger jag varit in dit. Men det har varit slut varenda förbannade gång. Så nu köpte jag 4st. Den 81%ig var ny(?). Jag har iaf inte sett den förr där. Men det kan ju hända att den är så pop att den tar slut direkt. God var den iaf. Den med hallon är farligt god. Den är redan slut, med hjälp av J. Jag har frossat i MÖRK choklad de senaste dagarna... Borde sluta. Men choklad ÄR choklad. Gott och gudomligt.