23.4.09

Margarin vs. Smör

Jag hittade denna bild på nätet just. Vilket faller dig i smaken? Själv har jag ätit smör det senaste halvåret. Och jag har heller inga planer på att börja äta någon form av margarin igen. Usch! Allt vad som är blandat med där. Lösningsmedel, aceton, blekningsmedel, smörAROM, förtjockningsmedel osv. Själv föredrar jag äkta smör som är gjort på grädde. Motsvarande till bregott (oivariini, enilett osv) kan jag ta om det inte bjuds på annat alternativ. Men andra smörjor som ligger på 60% fett och lägre, och kallas margarin. Nej glöm det! Det smakar skit och det ÄR skit! Och när du skall baka och det står margarin i receptet. Ta osaltat smör och låt stå framme en stund så att det mjuknar. Blir säkert godare också.

Jag har också hittat en länk till en pdf om hur margarinet framställs. Men jag hittar den inte nu.



Min mamma har varit en storkonsument av lätt-margariner. Men jag har äntligen fått henne att förstå! Nu köper hon bara enilett och smör. Men hur det är med margarin i bakning för henne, det vet jag inte.


5 kommentarer:

pethra sa...

Den bilden lånar jag till min blogg. :) det visar verkligen varför man inte ska äta margarin..

Daniela sa...

Låna på du bara. Jag har ju också lånat :)

Gomsie sa...

Själv brukar jag blanda smör och matolja att breda på bröd. Det är gott och det går bra att breda!

Daniela sa...

Gomsie: Jo, jag har funderat på att göra det. Göra eget "margarin" som är mera bredbart. Brukar du blanda i matberedare då eller? Och hur mycket olja har du? 50/50?

Men just nu så brer jag inte smöret på något. Det blir mest att steka i eller blanda med kokta ägg.

Men kanske man skulle laga åt J och underlätta lite för honom ;)

Gomsie sa...

Jag brukar först låta smöret stå framme så att det blir ganska mjukt och blandar det sedan med mixerstav med oljan. Men det går säkert bra att göra i matberedare också :) Hmm, jag brukar hälla lite på känn, men skulle säga att det brukar bli lite mera än hälften smör, fast det varierar också.. ibland blir det färdiga "smöret" ganska hårt och ibland mjukare:)