31.1.09

3års kalas

Snart ska jag och J på 3års kalas. Det är vår gudsons storebror W som har fyllt 3år. Vad han har hunnit bli stor! :) Dom var i Thailand då han fyllde så det blir lite kalas i efterhand. Länge sedan man sett dem nu. Blir roligt att se E (vår gudson) också och se hur han han har utvecklats. Och så får man ju umgås med mycket trevligt folk ikväll :)

Får se vem som vinner körslaget ikväll. Erik eller Hanna. Vem hejar du på? Jag hejar på Hanna! :)

Dagens middag

Idag prövade jag att laga falsk potatisgratäng. Den blev jätte god! Inte smakade det ju direkt potatis. Men gott vad det iaf! Till det hade jag lammbiffar och lite sallad och tomat.


Falsk potatisgratäng

Rättika
Purjolök (eller vanlig lök)
Grädde
Salt (herbamare)
Ost

Skala rättikan ochskiva den, förväll den 10-15min i lättsaltat vatten. Rada ut i en ugnsform och strö över kryddor och purjolök. Häll på grädden och strö på osten. Gratinera i ugnen på 175-200 grader tills allt er mjukt och osten fått färg.

Biffarna vi hade var färdigt marinera med vitlök och rosmarin.


Mera klipp..

Denna låt bara älskar jag! Den är också en sån där låt som man blir glad och energisk av. Bra låt när/om/då man ska träna :)



På min hjärna

Hjälp! Denna låt har fastnat som tuggummi på min hjärna! Och det hjälper ju inte att sitta och yotube:a den heller.. Man blir bara så glad och energisk av den.

Har du nån speciell låt på din hjärna?

30.1.09

Dagens middag

Idag gjorde jag kyckling med tomatsås och haloumi ost. Använde mig av detta recept. Bytte bara ut osten. Gott ännu en gång. :)


Som jag skrev igår så har jag inhandlat lite "maskiner" hit hem. Det blev en stavmixer och en äggkokare. Äggkokaren är redan prövad. Den fungerade bra. Bra inköp med andra ord. Medans J ansög bådamanickerna vara onödiga. En stavmixer, ONÖDIG! ;) Kanske det är jag som bestämmer det eftersom det är jag som står i köket och donar. Stavmixern blev och inkörd igår. Det blev en sats äggmjölk. Det var första gången jag gjorde det. Smakade helt ok. Mätt blev man iaf!




Äggmjölk: (ett större glas)

  • 2 ägg
  • 1 klick smör
  • 2dl vatten
  • stevia
  • vanilj(esans)

Koka vattnet. Smält smöret i mikron. Vispa upp äggen och häll sedan i det smälta smöret. Häll på kokade vatten sakta medan du mixar. Smaksätt med stevia och vanilj. Det finns också massor med andra smaksättningar. De hittar du här.



Äggkokaren köpte jag vid minimani. De hade också fått in massa blommor dit nu. Så jag passade på att köpa 2. ÄNTLIGEN hittade jag "hjärtan på tråd". De har alltid varit slut då jag "hittat" dem eller så har de sett fula ut. Men igår hittade jag många och de var stora. Allt hängande var ihop rullat och satt mittpå. Tog en stund att reda ut dem och få dem att hänga åt "sina håll". Och långa var de. (Nästan 1m.) Den fick flytta in på en hylla i köket. Fint blev det. Hoppas nu bara då att den trivs där. Köpte en orkidé också. Små lila blommor. Den flyttade också till köket. Bordet närmare bestämt. Hoppas också att den trivs där och att alla knoppar börjar blomma.





Inne på citymarket hittade jag en korg där dom sålde bort "jul saker" billigt. Där hittade jag detta fina fat för 5€. Jag har två ljus"lyktor" i glas som är dekorerade med papper. Skall piffa upp med lite annat innan ni får en bild av hela. Nu får ni bara se det fina fatet.





Inatt på jobbet satt jag och läste i min Tove tidning. Kom genast på massor med idéer hit hem. Bl.a. hur jag vill ha min sänggavel. Vi har ingen än så länge. Jag drömmer om att tapetsera om där så småningom. Och nu vet jag HUR jag vill ha det. Satte in en beställning också på Tove. Det blev förklädet till sist. Tycker det var så fint. Och så tror jag att jag har mera användning av det. Vill du också beställa? Gör det här isåfall.


Jag känner mig sådär mysigt på pyssel humör just nu. Synd bara att mitt konto skriker att jag inte har råd. Men när jag får råd skall jag åka till Clas Ohlson och köpa stämplar. För här ska fixas pyssel.

Belv långt inlägg denna gång. Hoppas ni orkar läsa och kika på bilderna. Annars skulle det ha blivit MÅNGA små inlägg... ;) Och det är ju sak samma. Eller hur?

Tänkte jag skulle ta och beställa tidningen Tove. Man får en klocka (lotsator värde 1495kr) eller ett förkläde + grilvante (värde 793kr) med på köpet. Men jag vet inte vilket jag skall välja? Klockan är ju värd dubbelt mera än förklädet + grillvanten. Men jag använder inte klocka så mycket. Men den är snygg. Men jag hittar den inte på nätet.. Så jag vet inte. Däremot förklädet har jag kikat på förr. Ett svart från "nytta design". Ett såntdär förkläde där man inte har nått band att dra över huvudet. Snyggt är det!
Vad skulle du välja? Klocka värd dubbelt mera eller ett förkläde som du kikat på förr?



Daniela

Inatt jobbar jag. 21-07. Gillar att vaka. Skulle kunna vaka mera än vad jag gör. Men det blir ju rätt lite då man bara hoppar in som vikarie. Men lite småkusligt där jag sitter just nu. Lamporna ovanför mig blinkar lite nusom då.. Spraka till ordentligt första gången de blinkade. Man blir lätt skrämd i en stor byggnad då man är lite ensam.
Har inte så mycket att skriva om just nu. Men imorgon (senare idag) kommer jag att skriva en del. Var nämligen på lite shopping idag. Köpte bl.a. luite blommor, en stavmixer och en äggkokare. Bra att ha nu när man äter mycket ägg. Skulle köpa tulpaner idag också. Men dom som fans i butiken såg lessna ut så jag ides inte köpa dem. Och i en annan butik var de slut. Jag som ville piffa upp hemma med lite blommor idag (snitt blommor). Men, får åka och se imorgon om dom har fått in mera. Tänkte jag skulle köpa ranukler också. Vet någon vad de brukar kosta? Har aldrig köpt tidigare man tänkte gör det nu. Dom är ju så fina!
På lördag ska vi på kalas. Vår gudsons storebror har fyllt 3år. Så nu ska de firas. Får se vad man skall köpa för present. Har ni några tips?
Skönt att jag inte behöver läsa på finska tent inatt och ännu skönar att jag vet att jag inte behöver fara till skolan och skriva den efter jobbet imorron.

Sandra: Mina "ärtor på tråd" vill ingenting! Jag satte en påse över den när den var nyplanterad men den vill inte :( Nästan alla "ärtor" har torkat bort. FAST jorden är fuktig/våt. 3:e gången gillt kanske? ;)
Daniela

29.1.09

Glassmaskin

Jag vill ha en glassmaskin! Jag har en hemma hos föräldrarna som jag fick när jag sålde jultidningar för en evighet sedan. Men det är lite småproblematiskt att göra glass med den. Den vill inte göra glass helt enkelt. Den kyler bara ner glassmeten utan att göra den till glasskonsistens. Om man vill att den skall göra glass måste man slänga in hela saken i frysen medan den snurrar! Så ska de ju inte vara... Kanske man borde testa den ännu en gång. Ge den en 67:e chans, typ. Lite onödigt att köpa ny om den skulle funka iaf... Så skulle jag få göra egna hemmagjorda LCHF-glassar :)

Klart man kan göra en fluffig smet också och bara frysa ini en ask. Men det blir inte samma lena resultat som i en glassmaskin. Iskristallerna blir så stora då man fryser in utan att röra om det medan det fryser.


28.1.09

Jag skrev ju om tidigare att Kela anser att jag inte får något mera studiestöd. Men det hade tydligen blivit lite fel i deras dokumentation. Jag skall få studiestöd ytterligare 3månader. Så idag fick jag för januari (skulle ha kommit 4:e egentligen). Så ibland kan kela vara snäll :) *glad* Men jag kommer nog att jobba lite extra iaf. Så man får in några extra slantar i hemma-kassan. Gillar att jobba. Skulle kunna jobba nu 100% känns det som. Bara man skulle ha skolan klar! GAH! Har så "LÄIDON" av skolan! Men nog blir väl jag också klar från det där stället inom snar framtid..

27.1.09

Shakti matta

Jag vill ha en egen spikmatta. Och då skall det vara en shakti matta. Mamma har en och hennesrygg har blivit mycket bättre. Själv sov jag mycket bättre då jag hade provat den.. Men var köper man dem billigast? Vill då hitta den i Vasa/Korsholm/Närpes området. Har hittat på nätetför 65-70€, som man kan köpa här i området.

Vet du var jag kan hitta en så billig spikmatta som möjligt? :)


Oj hoho! Har jobbat två dagar nu. Det i sig är inte tungt. Men både igår och idag for vi till svärisarna efter jobbet. J´s bil behöver bli ompysslad lite. Så jag och J har varit i garaget nu två kvällar. Igår var det mestadels J. Jag gjorde ju inte sååå mycket där idag, spraya lite "nått" på nå grejer och lekte springa-och-hämta-de-verktyg-J-behöver-flicka. Men det resulterade nog idag till att man såg ut som en mekaniker iaf, dvs. svarta tassar och lite svarta fläckar i ansiktet :)

Annars så kommer jag att jobba två skift till Imorgon kväll och sedan vaka mellan torsdag och fredag. VILL vaka mera! Bra med pengar ;)

Ni minns finska tenten jag skrev om tidigare..? Jag klarade den!! :D Så nu har jag (i princip) alla finska kurser gjorda! (Har bara en uppgift kvar att lämna in som jag glömt bort. Bara jag får tid att skriva den...)

Igår fick vi fisk till middag av svärmor. Stekt i stekpanna med smör och kryddor. Till det en gräddig sås med räkor, sallad (potatismos). Gott :) Idag var det stekt kycklingfile med svampsås stekta grönsaker, sallad (ris) Nam! :)

Har sovit alltför litet de senaste nätterna så nu känner jag mig lite lätt i huvudet. Så det blir väl nog att kika Top Model och sedan krypa till sängs. *gäääspa*


25.1.09

I fredags for vi till mina föräldrar efter att sambon slutat jobbet. När vi kom hem till dem hade mamma gjort en god sås. Den var gjord på "karelsk stek" grytbitar. Men det var gjort som en vanlig sås med trattisar i + grädde. Till det åt jag smörstekta harrysar ( haricots verts). Gott!


Så fredagens middag: Köttgryta med trattisar och grädde, smörstekta harrysar.

På lördagen var det lugnt i huset. Lillebror och pappa hade åkt på ishockey ca.300km söder ut. Så det var bara jag, J och mamma som var hemma på morgonen. På eftermiddagen åkte vi till min kära farmor. Var där i ca 2,5h. Ett kort besök denna gång. Brukar vanliga fall vara där 5h. Farmor bjöd på bullar och kex från höger och vänster. Men denna gång var det bara J och hon själv som åt. Jag hade med mig ett grillat kycklinglår som jag åt till mitt te. Och så hade jag en bit brie där från förr. När vi for från henne var J in till en bekant och hjälpte honom med digiboxen. Det har han gjort några gånger nu. Så vi fick en stor påse mes älgkött! :D Bra med god mat!

När vi kom hem till mina föräldrar tillbaks hade mamma gjort mat igen. Denna gång blev det lax med fetaost + CF + limeskal och limesaft - gegga i ugn, kokt broccoli och grynost (keso). NAMI!! Har själv gjort det en gång också. Skall nog göra det själv igen nån gång. Då ska jag sätta upp bild också.

Och när man är från Finland måste man ju bada bastu ibland också. Så det gjorde vi på kvällen innan Let´s dance började. Bastu är så skönt!

Idag när vi kom hem så for jag efter en stund på Yoga. Märks att vi ha hållit på en tid nu. Börjar bli mera fart på det hela. Jag går på ashtanga yoga kurs. Så idag blev man tom. lite svettig där ett tag. Får se vilken fart man har i slutet av våren. Hoho, säger jag redan!

När jag kom hem gjorde vi mat. Gjorde älgfärsbiffar med bacon som vi hade i auraost- och gräddsås.

  • ca.400gr älgfärs
  • 1 liten lök
  • en klick smör
  • 1 paket bacon
  • 1,5 msk köttfärskrydda (jo, det finns druvsocker i den. Men jag använder så lite så jag räknar inte med det)
  • 2 ägg (räcker nog med 1 märkte jag, för då får man ta i mera grädde ;) )
  • ca. 1 dl grädde
  • SMÖR (till stekning)
  • 3dl grädde (till såsen)
  • en redig bit Auraost (blåmögelost)

Klipp baconet i bitar och stek det i en lick smör. Hacka löken och bryn den tillsammans med baconet. Blanda Färs, grädde, ägg, kryddor och bacon-lökfräset. Forma till biffar och stek i massor med smör. Ta bort biffarna ur pannan när de är färdiga. Häll i grädden i pannan och låten den koka upp. Smula i osten och låt den smälta. Koka inte, då är det riska att det skär sig. Smaka av. Sätt biffarna tillbaks i pannan och låt dem dra en stund i såsen. Klart!

Servera med kokt broccoli eller annat gott. Jag hade en klick smör på min broccoli också.. Smör är bra!