15.2.09
Igår var vi på kalas till J´s syster. Hon fyllde den 12:e men vi firade det igår. Varit så mycket inne i veckan. När vi skulle åka dit så kom "fredagen den 13" som ett paket på posten = en dag för sent. Min bil gav ifrån sig en smäll och sedan fungerade den inte mera. Den körde inte framåt fast man gasade. Jahapp! Bara att puffa den tillbaka till gården då. Som tur var så hann vi bara ut på vägen en liten bit. Men högklackat hade man ju på fötter och allt. Och hala dessutom. Men det gick nog bra. Vi fick den puffad till sin plats. Så vi tog J´s bil till kalaset. Andra gången vi puffat bilar utefter denna väg sedan i höstas. Inte min bil dock förra gången, då var det J´s bil.
Väl på kalaset blev vi bjudna på massa gott som J´s syster bakat. Men jag åt inget av det. Men däremot hade hon vispat grädde och tinat hallon till mig! Gott var det!
När vi kom hem började jag förbereda 3 rätters för en mysig kväll för 2.
(Ni får inga mängder. Kock som man är tar man ju allt på högt bara)
Chèvreröran som jag gjorde så tog jag från denna blogg. Men jag hade ingen philadelphiaost hemma så jag tog CF och grädde istället. Det blev väldigt rinnigt men passade bra som sås.
Efterrätten var en egen kombination. Smakade bra :) Men hallonen var lite frusna ännu då jag blandade i dem så resultatet blev extra prickigt.
Dessa rätter blev fram dukade:
Förrätt: Räk och laxröra i parmesankorg på en bädd av sallad.
Väl på kalaset blev vi bjudna på massa gott som J´s syster bakat. Men jag åt inget av det. Men däremot hade hon vispat grädde och tinat hallon till mig! Gott var det!
När vi kom hem började jag förbereda 3 rätters för en mysig kväll för 2.
(Ni får inga mängder. Kock som man är tar man ju allt på högt bara)
Chèvreröran som jag gjorde så tog jag från denna blogg. Men jag hade ingen philadelphiaost hemma så jag tog CF och grädde istället. Det blev väldigt rinnigt men passade bra som sås.
Efterrätten var en egen kombination. Smakade bra :) Men hallonen var lite frusna ännu då jag blandade i dem så resultatet blev extra prickigt.
Dessa rätter blev fram dukade:
Förrätt: Räk och laxröra i parmesankorg på en bädd av sallad.
- Räkor
- Kallröktlax
- Majonnäs
- CF
- Dill
- Limesaft
- Parmesanost
- Sallad
- Körsbärstomater
- Limeklyftor
- Avokado
- Rom
Börja med räk- och laxröran. Hacka laxen och räkorna (kom ihåg att krama allt vatten ur räkorna, blir så vattnigt annars) och blanda med några teskedar CF och majonnäs (beror ju på lite hur mycket du gör också). Hacka dillen och blanda i den. Smaka av med limesaft och lite salt (fisken är salt redan så det behövs kanske inte). Ställ kallt.
Efter det gör du parmesankorgarna. Riv osten grovt. Dela ut den på en plåt men smörpapper i högar som du sprider ut till passlig storlek. Sätt i ugnen i 200grader tills det fått lite färg. Sätt plåten kallt en stund så osten får stelna liiiite. Annars rinner osten bara. När det går att lossa osten fårn plåten med en stekspade lossar du den och sätter du den på t.ex. en liten glasskål. Den storleken du vill att korgen skall få.
Strimla sallad och klyfta tomaterna och sätt på tallrikar. Sätt korgarna ovanpå salladen och fyll dem med räk- och laxröran. Dekorara med lime, dill kvist, avokado och rom. Njut!
Drick ett glas gott vitvin till.
Varmrätt: Nötkött med chèvregratinerade grönsaker och smörstekt sparris.
- Nötkött
- Salt (herbamare)
- Svartpeppar
- Parika
- Zucchini
- Cèvreost
- Äggula
- Grädde
- CF
- (Salt)
- Saprris
- Smör
Ta fram köttet så att det hinner bli rumstempererat. Sedan gör du en röra till grönsakerna. Börja med att ta bort det vita av chèvren. Tärna det lite och sätt det i en skål. Tillsätt äggula, lite CF och en skvätt grädde och mixa till en slät trögflytande röra. Smaka av med salt. Skär zucchinin i skivor, några cm/styck. Gröp ur med t.ex. ett kuljärn. Ta så stor paprika bit du vill ha men se till att "väggarna" i paprikan lämnar som kant. Fyll dessa med oströran. Gratinera i 200grader tills det får färg.
Krydda köttet och stek det. Sätt i en ugnsform och sätt det i ugnen på 175grader tills innertemperaturen är "rätt"(beror ju på hur välstekt eller rött du vill ha det).
Stek sparrisen i massor med smör. Sätt upp allt fin på fat och använd smöret från sparrisen som "sås".
Avnjutes med ett glas gott rödvin!
Efterrätt: Hallonmousse med chokladhjärtan
Räcker bra åt 3-4 personer. Vi var 2 och det blev lite för mycket.
- 1dl grädde
- 1 ägg
- Salt
- 2 gelatinblad (jag hade 1 men det behövs nog iaf 2)
- 1 dl hallon
- Stevia
- Vaniljsocker
- Mörk choklad (min 70%ig)
Vispa grädden tillsammans med lite vaniljsocker hårt. Blanda i en äggula. Vispa äggvitan hårt tillsammans med en nypa salt. Blötlägg gelatinen. Tina hallonen helt(ifall de är frusna). Blanda i hallonen i grädden men äggulan. Smält gelatinen och blanda i den i hallongrädden. Rör försiktigt den den vispade äggvitan i blandningen. Smaka av med lite stevia.Sätt i portionsskålar. Dekorer med chokladhjärtan.
Chokladhjärtan: Smält chokladen och gör hjärtan på ett bakplåtpapper. Ställ i frysen så att de stelnar.
Subscribe to:
Kommentarer till inlägget (Atom)
0 kommentarer:
Skicka en kommentar